Kunst in het dorp.

De stad Bilzen gelooft in ‘dorpsprojecten’, zoals de dorpsfeesten ‘Alle 13 goed!’ of ‘Dorp op de planken’. Het zijn stuk voor stuk goede voorbeelden van gemeenschapsvorming, ze zorgen voor contact tussen mensen en verenigingen.

Met dit nieuwe, grootse cultuurproject gaan we vanaf 2015 voor ‘Kunst in het dorp’. Je vindt hier en daar al mooie voorbeelden van kunstwerken in dorpen, zo we willen tegen zomer 2018 in alle 16 parochies een nieuw kunstwerk plaatsen. Het project start dit najaar in vier dorpen, waar we in de zomerperiode 2015 de eerste kunstwerken onthullen: Hees, Rijkhoven, Martenslinde en Beverst.

De rode draad is dat de stad voor elk dorp een kunstwerk aankoopt of er eentje op maat laat realiseren. We starten in elk dorp met een vergadering of ‘dorpsraadpleging’ waarbij alle verenigingen en inwoners uitgenodigd worden. Hier wordt het project voorgesteld, worden de eerste ideeën voor thema en locatie verzameld en wordt een lokale werkgroep samengesteld. Die lokale werkgroep met de plaatselijke verenigingen en andere geïnteresseerden begeleidt het project. We laten de inwoners van het dorp beslissen over het thema en de uiteindelijke keuze van het kunstwerk. En samen organiseren we uiteindelijk een feestelijke onthulling van het kunstwerk. Dit koppelen we graag aan een bestaande activiteit of evenement, bijvoorbeeld de lokale kermis.

Geïnteresseerde verenigingen of personen kunnen zich alvast melden bij de dienst cultuur.