Jazz Bilzen The Legend

Herbeleef de moeder van alle festivals!

Jazz Bilzen is terug van nooit helemaal weggeweest. Het legendarische festival dat Bilzen van 1965 tot 1981 wereldwijd op de kaart zette, komt opnieuw tot leven in zijn geboortestad. In het oude stadhuis op de Markt kom je meteen in de juiste sfeer, een overzicht van de Jazz Bilzen-highlights en de mooie, vintage festivalaffiches trekken je mee naar de gloriedagen. De ‘Demer Walk’, een interactieve wandeling of fietstocht met audio-app, voert je langs alle markante festivalspots in de groene Demervallei. En in het Borrehuis duik je via de retrospectieve ‘The Stage’ achter de schermen van Jazz Bilzen. Legendarische beeld- en geluidsfragmenten flitsen je terug in de tijd: ze laten je proeven van de muzikale erfenis en tonen je de ziel van ‘de moeder aller festivals’.


 ‘Jazz Bilzen Meetingpoint’

In het historische stadhuis op de Markt, snuiven bezoekers de sfeer van weleer. De resem mooie festivalaffiches vormen de absolute blikvanger, maar je vindt er ook ‘facts en figures’ en alle informatie die je nodig hebt om Jazz Bilzen tijdens je bezoek opnieuw te beleven. Het ideale vertrekpunt voor wie de festivalkriebels nog eens aan den lijve wil ondervinden.

Gratis / Het oude stadhuis (Markt, Bilzen) / Elke werkdag open tijdens de kantooruren / Van 15 juni tot 15 september ook op zaterdag, zondag en feestdagen van 11 tot 15 uur


 ‘Demer Walk’

Demer Walk

Een aantrekkelijke wandel- en fietsroutedoor de groene Demervallei leidt je langs de meest gedenkwaardige festivalplekken: de diverse locaties waar Jazz Bilzen doorheen de jaren neerstreek, de camping, de allereerste backstage (het Borrehuis waar de permanente expo ‘The Stage’ loopt), de graffititoren waar ‘streetartists’ hun impressies van het festival achterlieten… Onderweg brengt een interactieve audio-app deze erfenis tot leven: je luistert naar muziekfragmenten, interviews met artiesten, verhalen van Bilzenaran, bezoekers én de vrijwilligers die Jazz Bilzen telkens weer tot een succes maakten. Afgeleid door wat je hoort? Geen nood, een overzichtelijke wandelroute houdt je op het juiste pad.

Download de ‘Demer Walk’ gratis in de App Store (iPhone-versie) of als Android app in Google Play.

Het plannetje voor de wandelroute kun je afhalen bij de Dienst Toerisme in het oude stadhuis (Markt, Bilzen)


 ‘The Stage’

The Stage

In het Borrehuis – een pand grenzend aan het allereerste festivalterrein – laat een levendige retrospectieve je kennismaken met de unieke ziel van Jazz Bilzen. Originele foto’s, beeld- en geluidsfragmenten uit de periode 1965-1981gunnen je een blik achter de schermen: waar aten de artiesten? Hoe zag de backstage er uit? Welke Bilzenaar leende z’n orgel aan Procul Harum? … Een must voor elke rechtgeaarde festivalliefhebber!

Gratis / Het Borrehuis (Borreberg 30, Bilzen) / Open van 21 mei tot 28 september open van woensdag tot en met vrijdag van 11 tot 17 uur en van 21 juni tot 21 september ook op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur / Buiten de openingsuren is een groepsbezoek met gids mogelijk, boeken via toerisme@bilzen.be of bel 089/515 654


 ‘Evermeulen’s Beeldenpark’

Ever Meulen's Beeldenpark

Het Park Haffmans heeft een bijzondere plaats in het hart van de Bilzenaran, niet in het minst omdat het Jazz-Bilzen podium er in de gloriejaren stond. Levensgrote beelden van muzikale helden herinneren aan dat verleden. De sculpturen zijn gebaseerd op tekeningen van Evermeulen, de ‘godfather’ van de ‘Klare Lijn’ die z’n sporen verdiende als huistekenaar bij Humo. Hij liet zich voor z’n ontwerpen inspireren door het swingende tijdperk van Jazz Bilzen, het muzikale hart van de stad en de beleving van de hedendaagse pop- en festivalcultuur. De geknipte man voor de job trouwens: muziek is de rode draad door zijn carrière. Als jonge illustrator gaf hij mee schwung aan de Belpop-scene en sindsdien schemert de hedendaagse popcultuur voortdurend door in zijn werk. Zijn beelden in het Park Haffmans wekken de periode waarin Jazz Bilzen plaatsvond dan ook perfect tot leven. Alleen ontbreekt van sommige het gezicht… Bezoekers krijgen zo de kans om voor even in de schoenen van de sterren te schuiven en zélf op Jazz Bilzen te staan. De foto levert je gegarandeerd veel likes op je Facebookprofiel op!

Gratis / Park Haffmans (Parklaan, Bilzen) / Alle dagen open


‘Foto expo Herman Selleslags’

Herman op foto-expo

Ook Jazz Bilzen-huisfotograaf Herman Selleslags laat in zijn kaarten kijken. Hij was er elke editie bij om het festival op pellicule vast te leggen. Zijn foto’s verschenen naderhand in Humo. Maar deze zomer houdt de stad Bilzen een unieke retrospectieve: meer dan honderd formidabele beelden leggen het roemruchte verleden van de moeder aller festivals bloot. Wie er destijds bij was én wie wou dat hij erbij was geweest, maakt het hier allemaal (opnieuw) mee van op de eerste rij! De tentoonstelling is drie maanden lang te bezoeken in Zaal Concordia, een aula die tijdens de festivaldagen ondermeer werd gebruikt voor optredens en randanimatie.

Gratis / Zaal Concordia (Zoemerik bij de Markt, Bilzen) / Open van zondag 22 juni tot en met zondag 14 september 2014 van woensdag tot en met zondag van11 tot 17 uur